1 қыркүйектен бастап, мектептегі тамақтанудың жаңа стандарты күшіне енді. Оған сәйкес, білім ордаларында «фаст-фуд», тіпті самса сатуға тыйым салынды. Газдалған тәтті сусындарды бөтелкеленген су мен шырындар басты.
Ал оқушыларға берілетін ыстық тамақ мейлінше аз тұздалуға тиіс. Алайда саламатты мәзір кәсіпкерлердің наразылығын туғызды. Оның алды Парламентке, прокуратураға, өзге билік құрылымдарына шағыммен жүгінген.
Кәсіпкер неге шошынды?
«Атамекен» ұлттық кәсіпкерлер палатасына ұжымдық арыз жазған әр өңірдегі мектеп асханаларын ұстайтын бизнесмендердің пайымдауынша, Денсаулық сақтау министрлігі биыл бекіткен жаңа мектеп мәзірі санитарлық нормаларға сәйкес келмейді. Сонымен бірге экономикалық тұрғыдан орындалуы қиын, себебі қымбатқа түседі. Мысалы, шығысқазақстандық кәсіпкерлердің арызында үлгілік мәзірдің қазіргі заманғы балалардың сұранысы мен тілегін ескермейтіні айтылған. Оның құрамына асқабақ езбесі, брокколи, ашытылған қырыққабат, құрма сияқты өнімдер қосылып отыр.
– Бұл тамақтарды қазіргінің баласы жемейді. Бұрынғы жылдар тәжірибесі көрсеткендей, мұндай ас желінбеген күйде табақпен кері қайтарылады. Біз Денсауминінің көздеп отырған ізгі мақсатын жақсы түсінеміз, ол жас ұрпақтың рационын әр алуан, саламатты еткісі келеді. Бірақ біздің де жағдайымызды түсінсін! Биыл алғаш рет асхана тамағының «жеуге жарамсыздық индексі» (индекс несъедаемости) ұғымы енгізіліп отыр. Балалар жаңа мәзірмен ұсынғанымызды жемей тастаса, осы көрсеткішіміз жаппай құлдырайды, балалар аш қалады, ата-аналар жаппай шағымданады. Қаншама тамақ қоқысқа тасталып, босқа ысырап болады, – дейді ШҚО кәсіпкерлері.
Павлодар облысы Кәсіпкерлер палатасына өңірдің тамақ жеткізушілері де шағымданды. Олар мектептегі тамақтану саласында күрделі жағдай қалыптасып жатыр деп жабырқады. Өңірдің білім басқармасы басшысының орынбасары Әлия Әубәкірова облыстық денсаулық сақтау басқармасы биылғы 24 шілдеде оқу жылының әр аптасына бөлек әзірленген перспективалық мәзірді бекітіп жібергенін хабарлады. Денсаулық сақтау басқармасындағылар оны Денсаулық сақтау министрлігінен алғанын және құрамын еш өзгертпегенін алға тартты. Әр өңірге ДСМ 2 нұсқа жіберіпті, олар соның бірін таңдаған.
Әйткенмен, барлық мәселенің ақшаға тіреліп тұрғаны байқалады. Білім ұйымдарында балаларды тегін ыстық тамақпен қамту – жергілікті бюджет есебінен қаржыландырылады. Тиісінше, бөлінетін қаржы көлемі өңірлік қазынаның мүмкіндіктеріне тәуелді. Мысалы, Шығыс Қазақстан облысында 1 оқушыны тамақтандыруға 1 күнге 722 теңге бөлінген. Алайда бизнестің есептеуінше, жаңа мәзірде тек қана азық-түлікті сатып алуға осы соманың шамамен 85%-ы шығындалмақ.
– Қалған қаржы жұмысшыларға жалақы төлеуге, мектеп асханасын жалдау ақысына, алым-салыққа, коммуналдық төлемдерге, жөндеу, жиһаздау, жабдықтау және басқа шығыстарға жетпейді. Кәсіпкерлер қиын жағдайға тап болды, бұл бұйрықты орындау мүмкін болмай қалды. Бұл не банкрот қылады немесе азық-түліктен үнемдеуге соқтырады. Сапасыз өнімдер сатып алынуы мүмкін, – деп ескертті асхана арендаторлары.
Сарапшылардың дерегінше, Павлодар облысында қазіргі кезде тамақтандыруға – бастауыш сыныптың әр баласына 586 теңге ғана бөлінеді екен, ал жаңа мәзірдің іс жүзіндегі құны әр шәкіртке шаққанда күніне 900 теңгеден асып түсетін көрінеді. Нормативтік талап пен нақты қаржыландыру арасындағы мұндай алшақтық стандартты жарға жығуы, тамақтандыру сапасына нұқсан келтіруі, сондай-ақ балалардың қауіпсіздігіне зиянын тигізуі мүмкін екені мәлімделді. Тәжірибеде шынымен солай болса, онда қаржыландырудың кемдігі кесірінен бұл мәзір «саламатты» бола алмайды.
Ашыққанда жеген ас әдетке айналады
Бөлшек сауда және қоғамдық тамақтандыру қауымдастығының вице-президенті Марина Лаптеваның айтуынша, министрлік бекіткен жаңа стандарт пен бірыңғай мәзірге сәйкес, оқушылардың күнделікті рационына бұрын болмаған қазы қосылған тұздықты сорпа, жылқы етінен дайындалған тағамдар, сүт өнімдері, жемістер, жент, бұршақ бұрышы, жаңғақ және басқа да өнімдер ұсынылған. Сарапшы әсіресе, жергілікті тұрғындарға етене жақын ұлттық тағам түрлерінің қосылуын оң қадам деп бағалады.
– Бір жағынан, оқушылар тамағының сапасы арттырылыпты. Екінші жағынан, мұны жергілікті бюджет көтере алмайды, салдарынан қаржыландыру сәйкесінше ұлғайтылмаған. Сондықтан біздің қауымдастықтың технологы ДСМ ұсынған мәзір негізінде жаңа мәзір әзірледі. Онда етті, сүт өнімдерін, жемістерді беру жиілігі, сондай-ақ нәрлілігі-калориясы, ақуыз, май және көмірсулар нормалары сақталған. Соның нәтижесінде, 1–4-сыныптардағы бір оқушының тамақтану құны ҚҚС-сыз 688 теңгені құрар еді, – деді М.Лаптева.
Ол балалардың дұрыс тамақтануына қол жеткізу үшін кәсіпкерлердің мүдделері де ескерілуге тиістігін еске салды: «Егер бизнеске орындалуы мүмкін емес міндет қойсаңыз, олар шамалы болса да табыс табу үшін азық-түліктен үнемдей бастайды. Жалақыны қысқарта алмайды, себебі мықты аспаздар, еңбекқор персонал кетіп қалады немесе еңбек инспекциясына шағымданады. Олай болса, бірнеше нұсқа қалады: не бұрынғы мәзірмен және ескі бағалармен жұмысты жалғастырамыз немесе оқушыларды жаңа мәзірмен тамақтандырамыз, бірақ жаңа бағаны бекітсін. Үшінші таңдау – бюджетте қаражат болмаса, мектепте тегін тамақтандырудан мүлдем бас тарту қажет», – деді қауымдастық басшысының орынбасары.
Педагог Гүлнәр Мажитқызы мектеп асханасындағы өзгерісті байқағанын жеткізді. «Гамбургер, дөнер сияқты фастфуд бізде бұрын да сатылмайтын. Енді чебурек, самса, пицца дегендерді де алып тастады. Тез қорытылатын көмірсулар жойылды. Газды сусын, қантты су, шоколад та жоқ. Балалар қазы, құрма, брокколи және басқасын жемейді дегенге келсем, мектеп асханасында табақтар, тәрелкелер негізінен бос қайтады. Үшінші сабақта оқушылардың ішегі шұрқырап, қарны ашып отырады. Ашықса, бергеннің бәрін жейді. Жемеймін дейтіні бірте-бірте үйренеді», – деді ұстаз.
Ол оқушыларды дұрыс тамақты жеуге бала кезден үйретуді қолдайды: «Тамақ ғадеті деген бар. Балалық шақта не жесең, өскенде соған аңсарың ауып тұрады. Біз бала кезімізден құйқа, ми, бауыр, ішек-қарынды жеп өстік. Кейде жеңсік астай соларды аңсап, жегіміз кеп тұрады. Ал қазіргінің балалары ішек-қарын, құйқа же десең жиіркенеді. Немереме қоярда қоймай бір рет миды асатып едім, құсып қойды. Соған қарамастан, ұлттық тағамдарға бейімдеу талабымды қойған жоқпын. Бәрін сабырмен, бірте-бірте жасау керек. Ең құрыса, мектепте жеміс-жидек жеп өссе, соның өзі дәреже», – дейді педагог.

Айтқандай, жаңа мәзірдің екі нұсқасында палау, жент, ұлттық ірімшік (құрамы неден тұратыны көрсетілмеген), қазы сорпасы және басқасы қарастырылыпты. Өз кезегінде жаздан бері түрлі инстанцияларды адақтап, түрлі еңселі кеңсенің табалдырығын тоздырған кәсіпкерлер мәзірдің қайта қаралуына қол жеткізетінге ұқсайды. Алғашқы жетістігіне де жетті: мысалы, жаңа мәзірдегі жоғары нормативтік талап пен жете қаржы-ландырылмау арасындағы сәйкессіздіктер шешілуі үшін бірқатар өңірде 1 қыркүйектен бастап, бұрынғы мәзір бойынша жұмысын жалғастыруға рұқсат етіліпті.
Сапаның құлдырауына жол бере ме?
Денсаулық сақтау министрлігінің Санитариялық-эпидемиологиялық бақылау комитеті тамақтану стандартын бекіткенін растады.
«Білім беру ұйымдарында тамақтанудың жаңа стандарты 2025 жылғы 1 қыркүйектен қолданысқа енгізілді. Онда балаларды қауіпсіз, сапалы және теңдестірілген тамақ рационымен қамтамасыз ететін дұрыс тамақтануға қойылатын заманауи халықаралық талаптар ескерілген. Тамақтану стандартының басты артықшылығы – тұзды, қантты және майды тұтынуды азайту, көкөністер мен жемістерді тұтынуды арттыру, мәзірден табиғи емес тағамдарды, шұжық өнімдерін, ысталған етті, спредтерді, дәм мен иіс күшейткіші бар өнімдерді алып тастау. Құрамында қанты бар сусындар мен шырындар газдалмаған суға, сүтке, айранға, жеміс шайына, компотқа, қанты аз жеміс-жидек сусындарына, морсқа алмастырылды», – деп хабарлады комитет.
Аталған комитет төрағасының орынбасары Роза Қожапованың айтуынша, жаңа Тамақтану стандартында сондай-ақ қант диабеті, тамақ аллергиясы, целиакия ауруы, лактоза жеткіліксіздігі және басқа аурулары бар, ерекше диета ұстауы қажет оқушыларды жеке тамақтандыру бойынша талаптар берілген. Сондай-ақ жеке ас блоктары жоқ шағын жинақты мектептерде де бастауыш сынып оқушыларын тамақтандыруды ұйымдастыруға қойылатын талаптар көзделген. Оларда балаларға ланч-топтама таратылуға тиіс. Оның ішінде 4 ас – ыстық бутерброд, йогурт, жемістер және сусын (сүт, айран немесе итмұрыннан, кептірілген жемістерден, жидектерден жасалған сусын) болуы керек.
Мұның сыртында, тұңғыш рет «жеуге жарамсыздық индексі» (тарелкедегі қалдықтар) тұжырымдамасы енгізілді. Бұл балалар ас ішкеннен кейін табақтарда қалған тамақ қалдықтарының ұсынылған тағамдардың жалпы көлеміне қатынасын білдіреді.
Жауапты ведомство ақша аз бөлінді екен деп, мектеп асханаларының сапасыз азық-түлікті сатып алуына жол берілмейтініне сенімді. Денсаулық сақтау министрі Ақмарал Әлназарованың мәлімдеуінше, санитариялық-эпидемиологиялық қадағалау үшін биыл 312 мектеп асханасына тексеру жүргізілді. Анықталған кемшілік бойынша 117 адам 31 млн теңгеден астам сомаға әкімшілік жазаланды. 90 қызметкер жұмыстан шеттетілді, сотқа 8 материал жіберілді.
Министр атап өткендей, Президенттің тапсырмасына сәйкес, Денсаумині мемлекеттік бақылауды күшейтудің жаңа тәсілдерін әзірлеп шықты. Оған сәйкес, мектеп, асхана мен медпункті әр кезде және жеке-жеке емес, бір мезгілде тексерілмек. Апыл-ғұпыл дайындалып, көзбояушылық жасамауы үшін тексеру қарсаңында алдын ала хабарлау алып тасталады. Құжаттарының болуын қашықтан бақылауға қоса, объектілерге бару арқылы мониторинг жүргізу де көзделген. Заңнамаға тиісті түзетулер бүгінде Парламент қарауында жатыр.
– Тамақтану стандарты білім беру ұйымдарында 2025 жылдың 1 қыркүйегінен енгізіледі. Ол қантты тұтынуды 3,6 есеге, тұзды 5 есеге дейін азайтады. Сондай-ақ көкөністер, жемістер мен сүт өнімдерін тұтынуды арттырады. Стандартты жүзеге асыру аясында мектепте тамақтануға арналған үлгілік стандартты ас мәзірі бірнеше нұсқада әзірленді. Алғаш рет ыстық тағам әзірлеуге мүмкіндігі жоқ шағын жинақты мектептер үшін мәзір жасалды, – деді министр А.Әлназарова.
Ол мектеп оқушыларының тамақтану стандартын енгізуді мектептегі медицина қызметкерлері қадағалайтынын жеткізді. 2 мыңнан астам осындай маман арнайы оқытылған көрінеді. Кәсіпкерлердің мұңына ден қойған министр әкімдерден мектепте тамақтануға қойылатын жоғары талаптарды ескеруді сұрапты. Білім беру объектілерінде санитариялық-эпидемиологиялық саламаттылықты сақтауды Денсаулық сақтау министрлігі тұрақты бақылауға алды.
Елдос СЕНБАЙ