Адамға қуат беретін тағамдардың ішінде қауіпті түрлері де кездеседі. Олар дұрыс өңделмеген жағдайда өлімге әкелетін токсиндерге толы.
Фугу балығы – жапон асханасының ең қымбат және ең қауіпті тағамы
Фугудан тағам жасау үшін аспаздарға Жапония арнайы лицензия береді. Фото multiurok.ru сайтынан алынды
1,352
оқылды

Bgr.com сайтында жарияланған материалға сүйенген Aikyn.kz әлемде кездесетін қауіпті тағам түрлеріне түсініктеме береді. 

Маниок тропикалық аймақтарда тұратын миллиондаған адамдар үшін қажет өсімдікті тағам, өйткені, бұл қауіпті тағам өте қажет көмірсулармен қамтамасыз етеді. Бірақ Фото agrostory.com сайтынан алынды

Тамақ біздің денемізді нәрлендіреді, бірақ біз жейтін барлық нәрсе толығымен қауіпсіз емес. Біз білетін кейбір тағам түрлері қауіпті болуы мүмкін, олар дұрыс өңделмеген жағдайда өлімге әкелетін токсиндерге толы.

Әлем бойынша өлімге әкелетін улы өсімдіктер мен балықтардың ішінде ең қауіпті үшеуін атаймыз. Олар – өлімге жиі әкелетін өнімдер. Біздің тізіміміздегі бірінші орында маниок тұрады. Ол тропикалық аймақтарда тұратын миллиондаған адамдар үшін қажетті өсімдік. Қауіпті болса да бұл өсімдіктің тамыры өте қажет көмірсулармен қамтамасыз етеді. Бірақ оның зиянсыз крахмалды сыртының астарында қауіпті құпия жатыр. Маниок тамыры мен жапырақтарында цианогенді гликозидтер бар, ол – тағам ретінде қолданғанда цианидке ыдырайтын қосылыс.

Егер маниок дұрыс өңделмесе, оны тұтыну сал ауруына, когнитивті бұзылуларға немесе тіпті өлімге әкелуі мүмкін. Бұл өте қатал үштік және оны жеу сіздің денсаулығыңызға қауіпті, түскі асқа басқа ингредиент таңдаған дұрыс.

Дүниежүзілік денсаулық сақтау ұйымының (ДДСҰ) мәліметінше, токсиндерді бейтараптандыру үшін сулау, қайнату немесе кептіру сияқты дұрыс пісіру әдістеріне қарамастан, маниокпен улану жыл сайын 200-ден астам адамның өмірін қияды, ал мыңдаған адамды ұзақ мерзімді ауруларға шалдықтырады.

Фугу балығы – өмірге қауіпті деликатес

Көрінісі тәбетті ашатындай керемет болғанымен, барлық тағамдар адамға пайдалы немесе қауіпсіз емес. Дайындауда керемет дәлдікті талап ететін тағы бір қауіпті жеңсік ас – жапондық атақты фугу (ит-балық) саналады. Бұл балықтың құрамында цианидтен 1200 есе улы болатын тетродотоксин уы бар. Оның бірнеше миллиграммы толық параличке және бірнеше минут ішінде тыныс алуды тоқтатуға алып келеді. оған қарсы антидот жоқ, бұл оны өлімге әкелетін әлемдегі ең қауіпті тағамдардың қатарына қосады.

Фугудан тағам жасайтын аспаздарға Жапония арнайы лицензия береді, олардан балықтың ең улы бөліктерін қауіпсіз түрде алып тастау үшін бірнеше жылдар бойы оқудан өту талап етіледі. Дегенмен қатаң ережелер мен оқытуға қарамастан, фугудан уланып өлу сирек болса да, жыл сайын ондаған адам уланады. Фугу өз өмірін қатерге тігуден қорықпайтындар үшін жоғары тәуекелді, жоғары сыйлы тағам болып қала береді.

Фугу балығы – жапон асханасының ең қымбат және ең қауіпті тағамы. Фугу –алақанның көлеміндей ғана кішкентай балық. Фугу қорыққанда бірден ісініп, өткір ұштары бар шар тәрізді болады. Бұл процесс балықтың аузының түбінде орналасқан арнайы клапан арқылы басқарылады. Егер акула кенеттен осы балықпен тамақтануға батылы барса, ісінген, тікенді шар оның тамағына кептеліп, бейшара жыртқыш өледі.

Фугу балығы – жапон асханасының ең қымбат және ең қауіпті тағамы. Фото lozhka-povarezhka.ru сайтынан алынды

Ісінген күйінде фугу өзінің бастапқы өлшемінен үш есе үлкен болады. Бұл балықтың кенеттен денесіне сорып алатын суға байланысты.

Адам өліміне әкелетін тетродотоксин фугудың сүтінде, жұмыртқасында, жыныс мүшелерінде, терісінде және бауырында кездеседі. Адам үшін бір миллиграмм тетродотоксин өлімге әкеледі. Балықтың ең қауіпті бөлігі – бауыр. Жапондықтар оны балықтың ең дәмді бөлігі деп санайды.

Лицензия алу үшін аспаз өзі дайындаған фугуды жеуі тиіс. Дұрыс дайындалмаған фугудан адам уланса, онда осы тағамды жасаған аспаз өзі сол фугуды жеуі немесе харакири жасауы тиіс деген жазылмаған заң Жапония соңғы уақытқа дейін болған. Фугу қымбат тағам: оның бір кісіге арнаған шағын бөлігінің бағасы 500 долларға дейін барады.

Amanita phalloides – өлімге әкелетін қауіпті саңырауқұлақтың бірі. Фото vanmyco.org сайтынан алынды. Авторлығы: Paul Kroeger

Қауіпті саңырауқұлақ

Ол кәдімгі жабайы саңырауқұлаққа ұқсауы мүмкін, бірақ Amanita phalloides шын мәнінде жердегі өлімге әкелетін қауіпті саңырауқұлақтың бірі болып саналады және ол Америка Құрама Штаттарында тез таралуда. Тіпті бір саңырауқұлақтың жартысы бауыр мен бүйрек жеткіліксіздігін тудыруы мүмкін, бұл бірнеше күн ішінде өлімге әкеледі.

Кейбір токсиндер қыздыру кезінде ыдырап, жойылады. Бірақ пісіру қауіпті саңырауқұлақтарды зарарсыздандырмайды. Оны жеген адамда алғашқы симптомдар 6-12 сағат ішінде білінеді. Бұл ертерек ем қабылдауды қиындатады. Сарапшылар жылына тек жүзге жуық өлім тіркеледі десе де, әлемдегі ең қауіпті тағамдардың бірі саналатын бұл саңырауқұлақтар жыл сайын мыңдаған адамды уландырады. 

Ғаламшардағы ең қауіпті тағамдарды білу өміріңізді сақтау үшін өте маңызды. Бірақ дәмдік талғамдарын тәуекелге салатын көптеген адамдар үшін өлім қаупі де кедергі келтірмейтін сияқты. Жеген асыңызға абай болыңыз!

 

Сараптама, зерттеу мақала, күнделікті өзекті ақпаратты «Айқынның» TELEGRAM арнасынан табасыз.