Сиыр еті енді тек түске кіре ме?
Жылқы, қой, тауық пен құс етіне қарағанда, сиыр еті бағасының өсуі былтырдан бері алапат қарқын алды. Осыған алаңдап, дабыл қаққан сарапшылар мен қарапайым қазақстандықтарға жауабы ретінде Ауыл шаруашылығы министрлігі жыл басында, 24 қаңтарда: «Елде өндірілетін сиыр етінің көлемі халықтың қажеттіліктерін толық қанағаттандырады!» деген табанды мәлімдеме жасады.
«2024 жылдың қорытындысы бойынша сою салмағында 430 мың тонна ірі қара мал (ІҚМ) еті өндірілді. Бұл 2023 жылдан 7,5% артық. Осы кезеңде 270 мың тонна ет өңделген. Елде өндірілетін сиыр етінің көлемі халықтың қажеттіліктерін толығымен қанағаттандырады!» деп мәлімдеді АШМ. Бірақ бұл мәлімдеме нарықтағы баға серпінін сол бойы баса алмады. Нарық әрі қарай шарықтады.
Нәтижесінде, жуырда министрлік 2025 жылдың 30 сәуірінен бастап Қазақстан аумағынан ірі қара және ұсақ малды әкетуге шектеулер енгізілгенін жариялады. Бұл жолы шектеу барлық елге қатысты. Бұған дейін шектеу тек «үшінші елдерге» таралатын және оған Еуразиялық одақ елдері жатқызылмайтын. Осыдан-ақ ахуалдың ушыққанын аңғаруға болады.
«Қазақстанда бұқашықтар мен тоқтыларды экспорттау квотасын бөлу қағидалары күшіне енді. Бұл норма 6 ай мерзім әрекет етеді. 12 айдан асқан бұқашықтарды әкетудің сандық лимиті 60 мың бас, оның ішінде бордақылау алаңдары үшін – 40 мың бас, тауар өндірушілер үшін – 20 мың бас. 4 айдан асқан еркек тоқтыларды әкетудің сандық лимиті 120 мың басты құрайды», – делінген АШМ түсініктемесінде.
Тиісті шешім Үкіметте Премьер-Министрдің орынбасары – Ұлттық экономика министрі Серік Жұманғариннің төрағалығымен өткен Сыртқы сауда саясаты және халықаралық экономикалық ұйымдарға қатысу мәселелері жөніндегі ведомствоаралық комиссияның отырысында шығарылыпты. Журналистердің қатысуынсыз, жабық өткен жиынның хаттамасында егжей-тегжейі айтылмайды. Тек «ет өнімдерін өндіруді ұлғайту мақсатында аналық мал басын әкетуге тыйым салуды ұзарту және бұқалар мен қошқарларды әкетуге сандық шектеу қою туралы шешім қабылданғаны» жазылды.
Мұның сыртында, ақпарат құралдарының мәліметінше, Үкімет елден бұқашықтарды шетелге экспорттауға мүлдем тыйым салуға дайындалып жатыр. Тиісті шешім Сауда және интеграция министрлігінің бастамасымен ведомствоаралық комиссияда қабылданыпты. Аталған министрлік республикада сиыр етінің шектен тыс қымбаттауына алаңдаулы. Бұл тыйымға малын экспортқа жоғарылау бағаға сатып, күн көріп, тиынын тиынға жалғаған фермерлер қарсы шықты.
Қазақтың жеңсік асы қолжетімді болды
АШМ дерегінше, 2024 жылдың қорытындысында Қазақстанда жалпы саны 7,8 млн бас ірі қара мал болды. Ресми статистика бойынша ел егемендік алған 1990 жылы республикада ірі қара саны 9 млн 819 мыңнан асыпты. Яғни, өткен онжылдықтарда Зеңгі баба түлігінің саны еселеп өспек түгіл, тіпті 2 миллионнан астам басқа кеміп кеткен. Осы кезеңде, 1990 жылдан бері Қазақстан тұрғындарының саны 17 миллионнан 20 миллионға дейін көбейді. Нарық заңы бойынша тұтынушы өсіп, сұраныс артса, ұсыныс күрт кемісе, тауардың бағасы қымбаттайды.
Салыстырсақ, сол 1990 жылы республикада небәрі 1 млн 618,8 мың бас жылқы болыпты. 2025 жыл басында Қамбар ата түлігінің саны 4 млн 444,6 мыңнан асты және 35 жыл ішінде 2,7 еседен көп өсті.
«Атамекен» ұлттық кәсіпкерлер палатасы басқарма төрағасының орынбасары Ербол Есенеев ел тарихында тұңғыш рет сиыр етінің бағасы жылқы етінен асып түскенін растады. Мұның құпиясы – қарапайым: оны түсіну үшін еттің өзіндік құнының неден қалыптасатынына назар аударса жетеді.
– Сиыр еті ежелден қазақтың аңсайтын асы болмаған, ұлтымыздың жеңсік асы – жылқы еті. Сиыр еті тек Кеңес Одағында дастарқанымыздағы негізгі ақуыз қайнарына айналды. Бүгінде қазақ даласы сиыр өсіруге тіпті де қолайлы емес: кеңес заманында, одан беріде Қазақстан аумағына ірі қара малдың бруцеллез, цистицеркоз, кеуекті энцефалопатия, аусыл, күйдіргі (Сібір жарасы) және басқа да қауіпті, жұқпалы аурулары әкелінді. Халықаралық эпизоотикалық бюро Қазақстанда ІҚМ дерттерінің ошағы көп екенін айтады. Сиыр баққанда жайылымды дұрыс таңдамаса, мал жаю ісін нақты басқармаса, ауру жұқтыру қаупі артады. Сиырға қарағанда жылқы аз ауырады, сондықтан тез көбейеді, – деді Е.Есенеев.
Ол сиыр етінің қымбаттауына оның өндірісінің өзіндік құнының жоғарылауы да әсер еткенін нықтады. Себебі климаттық күйзеліс аясында кем дегенде кейінгі екі жылда тарихтағы ең жылы қыс орнады. Фермерлер жылқыларын қыс мезгілінде де жайлауға жіберді, жануар тебіндеп өзіне азық тапты. Сарапшы қой мен сиырды база мен қорада ұстауға тура келетінін еске салды. Жемазық құны жыл сайын көтеріліп барады. Ұсағына қарағанда, ірі қара мал қыс бойы оны көп жейтіні анық. Сиыр етінің серпінді қымбаттауының бір себебі осында.
– Бұған қоса, малдың басқа түріне қарағанда ІҚМ өсіру қол еңбегін ең көп талап етеді. Сиыр бағатын қожалықтар көбірек жұмыс қолын қажетсінеді. Жұмысшылар жалақысы еттің өзіндік құнына үлес қосады. Соның салдарынан кереғар жағдай туындады: сиыр етінің көтерме бағасы жылқы етінен де асып түсіп, елдегі ең қымбат етке айналды. Астанада 1 келі сиыр етінің көтерме бағасы 3 200-3 300 теңге, ал, жылқы еті – 2 500-2 700 теңге тұрады. Бұл – көтерме баға. Сөредегі бөлшек бағасы бұрынғы әдетпен басқаша болуы ықтимал. Бірақ 700-800 теңгедей айырма жылқы етін сатушыларға саудаласқан клиентіне көбірек жеңілдік жасауға мүмкіндік береді, – деді Ербол Есенеев.
Ұлттық палата өкілінің пайымдауынша, жылқы басының 4 миллионнан асуы бизнеске жыл сайын 1,5-2 млн жылқыны союға бағыттауға мүмкіндік берді. Азғантай халқымыз осындай ауқымда жылқы етін тұтына алмайды. Веган-вегетариандарын қоспағанда, талғам-таным, наным-сеніміне орай жылқы етін жемейтіні немесе бұл еттің бағасы бәрібір жоғары болғандықтан, оны қалтасы көтермейтіні тауық етін талғажау ететіні жетерлік. Сондықтан ауыл-аймақ ішкі нарықты жылқы етімен «аузы-мұрнынан шығара» молықтырды. Артылғаны шетелге, негізінен, Орталық Азия мен Ресейге экспортқа жөнелтіледі. Бұдан өзге, Еуропа, Жапония сияқты алыс шетелден де қазақстандық жылқы етіне сұраныс пайда болыпты.
Сала кесірден арылса, сөре толады
Сарапшылардың тоқтамы тәнті етеді: егер сиыр еті әрі қарай шетсіз-шексіз қымбаттай берсе, оған уайымдаудың қажеті жоқ, халқымыз қайтадан ең дәмді, ең сіңімді ас – жылқы етіне көшуі керек. Оны қаламайтындарға құстың, қойдың және басқа малдың еті бар. Себебі сиыр етінің қымбаттауы – әлемдік тренд. Мысалы, Моңғолияда 2024 жыл соңында соғым бағасы келесідей болған: сиыр еті – 1 келісі үшін 3,6 доллар, жылқы еті – 3,2 доллар, қой мен ешкі еті – 2,6-2,8 доллар.
Қарағандылық шаруа қожалығының өкілі Берік Байәділов Қазақстанда сиыр еті бағасының қымбаттауына бірінші кезекте Үкіметтің соңғы жылдары ірі қара малға қатысты түрлі шектеу мен тыйымды қаптатып енгізуі ықпал еткеніне сенімді.
– Біз бұрынғы жылдары малдың бір бөлігін көрші Өзбекстанға және Ресейге сатып, қомақты табыс табатынбыз. Оларда баға жоғарырақ. Соның арқасында қалған малдың етін ішкі нарыққа, базарлар мен фермерлік дүкендерге арзандау құнмен ұсынатынбыз. Енді бізді шетелдік нарықтан айырды. Квотаны негізінен ірі бордақылау алаңдары алып қояды. Сөйтіп, шетелдік нарықтағы орнымыздан және клиенттен айырылдық. Салық, коммуналдық төлемдер, тауарлар бағасы, несие сыйақысы да өсіп жатыр. Оларды өтеу үшін ішкі нарыққа сататын өніміміздің бағасын көтеруге мәжбүрміз, – дейді Б.Байәділов.
Қорыта айтқанда, сиыр еті бағасының өсуіне мал шаруашылығының бұл түрінің табыстылық-рентабелділігінің төмендеуі, шығындарының артуы, мал басының қысқаруы, ұсыныстың артуы және басқа факторлар әсер етті.
Сарапшылардың айтуынша, мал шаруашылығы салаларының ішінде мемлекеттік қолдауда дәл осы ірі қара мал өсіруге басымдық беріледі екен. Соған қарамастан, сала даму орнына кері кетті. Мысалы, сиыр басын көбейту және ет өндірісін арттыру үшін шетелден асылтұқымды ІҚМ сатып алуға ел бюджетінен онжылдықта жүздеген миллиард қаражат жұмсалды. Олардың сайда саны, құмда ізі қалмады.
– Мал шаруашылығын дамытудың маңызды бағыттарының бірі – ауыл шаруашылығы жануарларының аналық басын селекциялық асылдандыру. Жоғары аудиторлық палатаның есебіне сүйенсек, бұл субсидиялардың тиімділігі өте төмен болған. Мәселен, 2022 – 2023 жылдары осы бағытқа 67 миллиард теңге жұмсалған. Бірақ жалпы мал ішіндегі асылтұқымдысының үлесі аз болып қалды. Асылтұқымды ірі қара мал 13% ғана. Басты бір міндет – мал шаруашылығының өнімділігін арттыру да орындалмады, елге ет жетпейді. Мұның бәрі салмақты бір өзгерісті қажет етеді, – дейді «AMANAT» партиясы фракциясының мүшесі, Мәжіліс депутаты Қазыбек Әлішев.
Ауыл шаруашылығы министрі Айдарбек Сапаров салада проблема барын жасырмады. Ол кооперативтердің дамымауына, қосып жазуға, сыбайлас жемқорлыққа және басқасына қатысты да мәселелер барына екпін түсірді.
– Асылтұқымды деп ауылдың малын да қосып жіберіп, субсидия алуға тырысатындар бар. Салада біраз қылмыстық іс қозғалды, мойындау керек. Сол себепті субсидияны сатылған өнім, мысалы комбинатқа өткізілген ет үшін төлеген, сондай-ақ бордақылау алаңдарына берген жөн. Сонда жемқорлық тәуекел де төмендейді. Өндірушілер тіпті субсидиясыз-ақ 5% арзандатылған несие алуға келісіп отыр. Бұл үлкен қолдау болады. Мал шаруашылығын дамытпасақ болмайды. Квота, шектеу қойып жүрміз. Бұлайша алысқа ұзаймыз ба? – деді министр.
Ол бүгінде ІҚМ саны 8-8,5 миллион межесінен аса алмай жүргенін, әйткенмен, сиыр мен бұқа басын 12-15 миллионға дейін жеткізу міндеті тұрғанын айтты. Бұл да сиыр етін сүйсіне жейтін қазақстандықтардың және оны өңдейтін кәсіпорындардың қажеттілігін өтеуге жетуге тиіс.
Елдос Сенбай